Es pot tancar Internet?

Per a la majoria de nosaltres a Internet, les xarxes socials s’han convertit en sinònims de Facebook. Només per un moment, imagina’t que a causa d’una violenta tempesta, aquest colossal lloc de xarxa es veu deteriorat per una estona. Pot ser que no tingui un impacte enorme en les nostres vides. La pitjor situació que us podríeu enfrontar és que no podeu veure ni compartir vídeos de gats ni memòries virals durant un temps.

Es pot tancar Internet?

Es pot apagar Internet?

Però, a finals de setembre, això és exactament el que va passar i aquest no és el primer cas d’aquest any. El gegant de mitjans de comunicació social va haver de fer front a aquesta crisi temporal per tercera vegada, enviant els internautes en un frenesí.

Tanmateix, no hi ha una necessitat real d’aquest pànic. Internet no és més que una gran xarxa de diversos nodes, independents els uns dels altres, connectats entre si. Un grup d’empreses o governs controlen i mantenen aquesta col·lecció. Per defecte, el disseny emmagatzema còpies de tota la informació. Això vol dir que, fins i tot si la xarxa està parcialment deteriorada, encara podeu accedir a les vostres dades a través d’una altra porció de la xarxa.

Així, Internet no es pot tancar?

En realitat, és possible una incapacitació parcial d’internet amb esdeveniments com terratrèmols o interrupcions d’alimentació esmentades anteriorment. Quan això passi, els serveis d’una determinada regió o d’un país sencer es veuran afectats, però no tan adversament que s’estavellaran completament a tot el món. Els terratrèmols del 2007 experimentats per Àsia van provocar el dany dels cables submarins i un gran problema de telecomunicacions en aquesta regió. La resta del món podria accedir a Internet normalment, però.

A més, els governs de pocs països han adoptat mesures per evitar que els ciutadans accedeixin a determinades pàgines o llocs web a Internet mitjançant sistemes de protecció com la configuració de tallafocs. És el que anomenem censura a Internet. El govern d’Egipte va intentar tallar completament l’accés a Internet a la seva gent el 2011. Però, els seus intents van resultar inútils, ja que la gent va trobar maneres de connectar-se fins i tot durant una parada tan estricta..

Què passa quan es bloqueja Internet?

Entenem primer què significa el terme “xoc”. No és exactament una amenaça gegantina per al món cibernètic a tot el món. Tot i així, un xoc significa que hi hauria una desestabilització important pel que fa al comerç i la comunicació en una àrea geogràfica extensa. Dos nivells d’escenaris poden provocar-ho:

  • El primer nivell és quan no hi ha cap connectivitat servidor a servidor en un hemisferi sencer. Això comporta un fracàs de la connexió entre les carreteres de dades primàries i continentals i es suprimeixen totes les utilitats fonamentals.
  • El segon nivell és encara pitjor. Tots els usuaris del món no poden accedir a Internet i només poden visualitzar un missatge d’error.

Sorgeixen realment aquestes situacions?

El fet és que certs catalitzadors d’alta probabilitat podrien causar un accident. Els accidents no només són possibles, sinó també imminents si no implementem mesures preventives per aturar-los:

1. Arma polsada electromagnètica

Si fem servir EMP (arma electromagnètica de pols), necessitarà un radi de milers de quilòmetres per veure algun efecte. La detonació d’un EMP basat en terra farà que la connectivitat nacional s’alenteixi. Però, fins i tot si la velocitat de connectivitat d’una regió es redueix a zero, hi haurà transferència de dades dins d’altres nodes d’una xarxa continental més gran.

En una hipotètica situació en la qual un estat estranger enemic detoni una capçada nuclear sobre una part del país, crearia una onada de xoc electromagnètica de magnitud tremenda. Pot afectar tota la infraestructura bàsica d’Internet i els servidors dins del radi de l’EMP. Qualsevol altra cosa que estigui vinculada de forma remota a la seva xarxa elèctrica pot resultar inútil.

2. Atac espacial

Hi ha la possibilitat d’atac espacial amb un altre tipus d’ona energètica EMP. Si suposem que “les flames solars de la classe X com les circumstàncies del” Carrington Event “afecten la terra, podria anul·lar Internet.

Segons la NASA, els camps electromagnètics de tempesta solar produïts pel clima espacial poden induir corrents de fil extrem. Pot interrompre les línies elèctriques i provocar apagades generalitzades que danyen els cables de comunicació a Internet. Així, en cas que es produeixi l’energia entre Barcelona i Manhattan, tots els nodes d’aquest camí es converteixen en ferralla.

3. Ciberatac

L’exèrcit sirià que dona suport al règim de Bashar al Assad suposadament va realitzar un atac col·lectiu de pirates informàtics el 2013. Es van dirigir a empreses com NASDAQ, Google, Twitter i el New York Times. 

El suposat atac de terrorisme ciber-terrorista de l’equip d’Assad va revelar importants ramificacions d’una vaga digital. Aquest grup de pirates pro-sirians, finançat per un derrotat govern de l’Orient Mitjà, tenia recursos limitats en comparació amb una nació poderosa amb capacitat de guerra convencional com Corea del Nord.

Tot i això, es va necessitar una gran anàlisi de penetracions per trobar la font del ciberatac. Només confirma les pors existents. Els ciberdelinqüents, amb una estratègia i mitjans molt més efectius, poden desestabilitzar Internet en qualsevol moment. Si la gent d’Asad pot intentar orientar-se a Google, l’equip de Putin podria tancar fàcilment Internet completament.

4. Interruptor mata

Si un govern ho desitja, podria tallar Internet i ho diem perquè ho han declarat obertament. Al juny de 2010 es va proposar un projecte de llei anomenat PCNAA (Protecting Cyberspace as a National Actet Act); donant a l’Oficina Oval el poder per autoritzar l’apagada d’emergència de les xarxes públiques i privades, en cas de ciberatacs que puguin causar pèrdues de vides o altres danys massius.

Si un govern pot executar aquesta operació al seu propi país, també és possible, en teoria, que un estat estranger pugui utilitzar aquest interruptor de mort i executar una invasió digital als EUA.

5. En cas de tall de cable

En un article de la CNN, els analistes van opinar que un vaixell oblidat va arrossegar la seva àncora, que va treure un important cable de dades al fons oceà. Això es va demostrar errònia, però ningú va trobar la raó exacta de per què es tallaria un cable. Això representa una autèntica amenaça ja que qualsevol comandant naval només hauria d’arrossegar l’àncora del seu vaixell al fons de l’oceà per trastocar una economia o fer una guerra amb una altra nació.

Conclusió

Finalment, només podem concloure que tancar internet requeriria un important nivell de coordinació global entre governs de diversos països. En cas contrari, encara és possible accedir a Internet en algunes parts del món. Atès que la web és un sistema descentralitzat, no hi ha possibilitat de tenir un interruptor únic per tancar Internet per a tot el món. Per si de cas, hem elaborat una guia que us pot portar a terme què heu de fer en cas que Internet acabi apagant.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me