La lletja de veritat sobre com Facebook utilitza les vostres dades privades

Vivim en una època del boom de les xarxes socials on les notícies falses, impulsades per gestors de mitjans socials plens de hubris, dominen les nostres línies de temps. Quan es parla de llocs de xarxes socials, el nom que apareix primer és Facebook: la plataforma que ha canviat la forma en què el món es manté connectat i un proveïdor massiu de notícies falses. És més, és difícil trobar massa persones que no es trobin a Facebook o que no ho hagin utilitzat mai en algun moment del passat. La facilitat i la comoditat de mantenir-se en contacte amb els amics i la família a través de Facebook són tan elevats que la majoria de la gent no es pregunta si la seva informació privada està sent utilitzada i aprofitada per la filla de Mark Zuckerburg. En essència, Facebook ho són venent les vostres dades privades a l’oferta més alta, encara que reclamen el contrari. Però, com ho estan fent exactament??

La lletja de veritat sobre com Facebook utilitza les vostres dades privades

La lletja de veritat sobre com Facebook utilitza les vostres dades privades

Hi ha poca privacitat a la Política de privadesa de Facebook

“Recopilem el contingut i altra informació que proporcioneu quan utilitzeu els nostres Serveis, inclòs quan us registreu per a un compte, creeu o compartiu missatges i us comuniqueu amb altres persones. Podeu incloure informació sobre o sobre el contingut que proporcioneu, com ara la ubicació d’una foto o la data en què es va crear un fitxer. També recopilem informació sobre com utilitzeu els nostres Serveis, com ara els tipus de contingut que visualitzeu o us dediqueu, o la freqüència i la durada de les vostres activitats. “

Aquest és un fragment de la política de privadesa de Facebook. Amb tota honestedat, la majoria de nosaltres mai ens molestem en llegir les polítiques de privadesa o els Termes d’ús en registrar-se amb qualsevol servei a Internet. El més preocupant de la política de privadesa de Facebook és que només conté una definició àmplia del tipus d’informació que recopilen quan utilitzeu el seu servei.

Bàsicament, Facebook ho sap tot. Inclou la vostra edat, correu electrònic, número de telèfon, lloc de treball, escola, amics, llocs que visiteu i llocs web que navegueu. Tota aquesta informació entra en publicitat dirigida. Si alguna vegada heu intentat crear un anunci a Facebook, probablement sou conscients que podeu seleccionar el vostre públic en funció dels seus interessos, edat, ubicació, entre d’altres.

Com utilitza Facebook les vostres dades privades – Els fonaments bàsics

El curiós és que Facebook no us roba la informació. Més aviat, el compartiu de bon grat amb Facebook. Ha explicat a Facebook tot de tu mateix, la teva ubicació, la teva feina, els teus amics i també la teva relació. També has regalat quines són les teves pel·lícules preferides, quins equips esportius suportes i a quina escola vas anar.

Heu vist que els anuncis apareixen al vostre perfil en funció d’allò que us agradés als vostres amics o en funció d’una cerca de Google que heu fet recentment. Ens heu preguntat com funciona Facebook?

És realment senzill. Quan us registreu a un compte a Facebook, s’introdueix una galeta de seguiment al vostre navegador web per recollir totes les dades que compartiu en línia o fora de línia. Aquestes dades es venen als socis publicitaris de Facebook perquè puguin mostrar anuncis més rellevants per a vosaltres. I no tot això.

Facebook també pot reconèixer a vosaltres o als vostres amics de les imatges que pengeu, i també ho pot fer fins i tot amb les imatges que pengeu en un altre lloc del web. Això es deu a les capacitats de “reconeixement facial” que utilitza Facebook.

Ara, quan hi penses, això et fa incòmode? Si ho fa, no tens la culpa. Facebook va més enllà de l’anàlisi de les dades del vostre perfil per fer el seguiment complet a través del web. Si inicieu la sessió a Facebook i després inicieu la sessió en altres llocs web, Facebook ho sap.

A més, la majoria de la gent no sap com funcionen aquestes coses, de manera que quan descobreixen com Facebook explota la seva informació privada, es mostren sorpresos i espantats. Algunes de les maneres més controvertides que Facebook ha utilitzat les dades privades dels seus usuaris al llarg dels anys van ser documentades per Time Magazine el 2014.

Què passa si no compartiu cap informació?

Podríeu pensar que eliminar la informació del vostre perfil o deixar el perfil en blanc podria ser menys terrorífic. Els estudis revelen que no és així. Per crear un compte, cal que compartiu informació bàsica, com ara l’edat i la ubicació.

Si Facebook no troba cap altra informació més enllà d’aquest, s’adreçarà als vostres amics. Així, podreu publicar anuncis al vostre perfil en funció del que els ha agradat als vostres amics. Se us informarà sobre les fotos que han penjat els vostres amics i les modificacions recents del seu perfil. Els anunciants poden utilitzar les vostres dades demogràfiques mínimes, juntament amb les dades dels vostres amics, per enviar-vos anuncis.

No hi ha manera d’aturar aquesta explotació de dades personals?

El pensament que la vostra informació privada està circulant per la web és inquietant. Quines freqüents actualitzacions de Facebook per a la configuració de seguretat i privadesa fan que la gent es pregunti si hi ha realment cap tipus de seguretat del vostre compte? És bo quan Facebook trobe als teus amics de l’escola vella o et recomana productes que et poden semblar útils, però fer un seguiment de tot el que facis a la web no és una cosa amb la qual còmode.

Hi ha passos que podeu fer per aconseguir que les vostres dades siguin més segures. Algunes de les maneres de protegir la vostra privadesa són les següents:

  • Suprimeix el compte de Facebook: Per tenir una tranquil·litat completa, podeu suprimir el vostre compte de Facebook de forma permanent. Per fer-ho, seguiu aquests passos.
  • Anar incògnit: La manera més senzilla d’evitar que el vostre navegador emmagatzemi qualsevol dada de les vostres activitats en línia és utilitzar el mode “privat” mentre navegueu pel web.
  • Coneix la configuració del compte de Facebook: La majoria de la gent només coneix alguns dels paràmetres bàsics de Facebook. Si trobeu més a fons, hi ha configuració que podeu ajustar per aconseguir que el vostre compte sigui més segur.
  • Una d’aquestes configuracions és desactivar-se de les publicitats. Podeu fer-ho fent clic a la icona “bloquejar” quan esteu connectat a Facebook i després seleccionant “vegeu més configuració”. Veureu la pestanya “Anuncis” a la barra lateral, feu clic a ella, després feu clic a “Edita” a “Llocs de tercers” i canvieu la configuració a “Ningú”. A continuació, feu clic a “Edita” a “Anuncis”. & Amics i trieu “Ningú”. Aquest pas desactivarà la publicitat del vostre perfil.
  • Seguiment de blocs: Per evitar que Facebook segueixi les vostres activitats al web, podeu instal·lar programari de tercers. Aquest programari bloquejarà qualsevol seguiment i també us permetrà saber si hi ha intents de rastrejar les vostres activitats. Dues de les aplicacions de programari més populars per bloquejar el seguiment són DoNotTrackMe i Ghostery.
  • Instal·leu una VPN: Una xarxa privada virtual pot semblar costosa, però és la forma més segura de protegir la privadesa en línia. Si acabeu registrant-vos amb un servei VPN, us demanem que us mantingueu lluny de VPN “gratuïtes” com Hola. Aquests proveïdors de serveis VPN sovint comprometen la vostra privadesa en lloc de protegir-la. Aneu amb VPN contrastades com ara ExpressVPN o BulletVPN si valoreu la vostra seguretat i dades personals. 

Com utilitza Facebook les vostres dades privades: s’acaba de despertar

Els mitjans socials són un mal necessari en aquests dies. Tingueu en compte quina informació compartiu en línia i com la fan servir els llocs de xarxes socials per protegir millor la vostra seguretat. Al final del dia, els serveis en línia “gratuïts” són una raresa. En la majoria dels casos, un producte que es fa publicitat de forma gratuïta us converteix en producte. En el cas de Facebook, els anunciants són els clients i els usuaris de Facebook són el producte que es ven. Recordeu que Facebook també és propietari d’Instagram i Whatsapp. Google, en canvi, té compres de Youtube fa anys. Combina tots aquests serveis junts i pensa en totes les dades privades que recopilen durant tot el dia. El lletja de veritat, no hi ha privadesa en línia.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me