La VPN utilitza més dades que un ús convencional?

Les xarxes privades virtuals (VPN) són l’última ràbia entre els usuaris d’Internet. Amb les amenaces de seguretat en línia creixent de dia, és natural que la gent vulgui mantenir-se segura mentre utilitza Internet. Una VPN és, possiblement, la solució de seguretat en línia més popular avui en dia. Hi ha un parell de preguntes que es fan la majoria dels usuaris de VPN. Per exemple, la connexió a un servidor VPN té com a resultat més dades del normal? O bé, una VPN us ajuda a obtenir la informació de la capacitat de dades del proveïdor de serveis d’Internet? 

La VPN utilitza més dades que un ús convencional?

La VPN utilitza més dades que l’ús convencional?

Què és una VPN?

Per fer-ho molt senzill, una VPN és un tros de codi instal·lat al vostre ordinador i al servidor VPN. Xifra tot el trànsit que flueix entre el vostre ordinador i el servidor. Un cop fet el xifratge, el servidor VPN és capaç d’enviar i rebre dades i xifrar-les abans d’enviar-les al vostre ordinador. Cap tercer no pot fer servir les dades que es passen entre el client i el servidor.

Els avantatges i els contres de VPN

VPN protegeix les vostres dades, us manté segur a les xarxes públiques i també us permet evitar alguns geo-blocs en alguns casos. Les VPN existeixen des de fa temps, però la seva popularitat ha crescut recentment.

Una queixa habitual quan s’utilitza una VPN és que heu de triar entre velocitat i seguretat. Diversos usuaris es queixen que l’ús d’una VPN afecta la velocitat i es tradueix en una connexió lenta. Què té a veure una VPN amb la velocitat? Per trobar la resposta, hem d’entendre com funciona una VPN.

Una VPN utilitza dades?

Si ho és. Tot i que el trànsit flueix entre el vostre equip i el servidor VPN, encara utilitza la connexió a Internet. Per tant, tot el trànsit passa primer pels servidors del proveïdor de serveis d’Internet. El vostre ISP no pot llegir cap de les vostres dades, però és capaç de calcular-ne l’ús. Si no utilitzeu WiFi pública, el vostre VPN usarà la vostra limitació de dades.

Una VPN utilitza més dades de la normal?

Sí, una VPN fa servir més dades del normal a causa del xifrat. Una VPN xifra tot el trànsit per protegir-los de les amenaces en línia i això augmenta l’ús de les dades d’un 10 per cent. Això es deu al fet que els fitxers xifrats ocupen més espai del que els fitxers no xifrats. Això es diu encriptació de despeses generals. És per aquesta raó que el seu ús de les dades augmenta quan s’utilitza una VPN.

Normalment, el xifrat VPN més fort augmenta automàticament el xifrat. Si utilitzeu un servei VPN superior amb un xifrat més fort, utilitzarà més dades per al mateix fitxer que el xifrat més feble. I quan una VPN utilitza més dades del normal, també afecta la velocitat. Com més fort sigui el xifrat, més es necessitarà carregar fitxers.

Puc fer servir la VPN per obtenir els límits de dades del meu ISP?

Cal esmentar aquí que una VPN no pot obviar els límits de dades. Encara està controlat pel vostre ISP. Tot i que no poden llegir les dades, poden veure la quantitat de dades que utilitzeu. Per tant, una VPN amb un fort xifrat sempre utilitzarà més dades i tindrà una velocitat més lenta.

En determinats casos, però, una VPN també pot augmentar la velocitat. Això sol passar quan un proveïdor de serveis d’Internet accelera certs tipus de dades per millorar la velocitat. Per exemple, quan utilitzeu una VPN, alguns proveïdors de serveis d’Internet alenteixen els vídeos HD en qualitat sub-HD per millorar la velocitat. Tot i que això afecta la qualitat del vídeo, millora la velocitat.

L’inconvenient d’aquí és que és difícil per a un ISP distingir entre els tipus de dades quan s’utilitza una VPN. Per tant, no poden alentir només determinats tipus de dades sense alentir totes les dades. Diferents protocols VPN tenen despeses diferents de xifratge. Si bé les VPN que utilitzen un xifrat de 256 bits tenen una sobrecàrrega més elevada, les que utilitzen un xifrat de 128 bits tenen una sobrecàrrega inferior.

Punts clau

Tot i que una VPN és una eina increïble per garantir la seguretat en línia, hi ha algunes coses que no pot fer. Com desplaçar-se amb el límit de dades és un d’ells. A menys que el vostre ISP utilitzi un accelerament selectiu de dades, no és possible que es redueixin les dades per millorar la velocitat.

Com més gran sigui el xifrat, més dades utilitzaràs. Aquest és un dels inconvenients que inclou una VPN, però no podeu ignorar la seguretat que us proporciona. Les prestacions de streaming i la seguretat són grans característiques d’una VPN, que són les raons principals per les quals s’utilitzen tan àmpliament les xarxes privades virtuals.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me