Android- og iOS-apps, der risikerer dit privatliv

Privatlivets fred er evnen til at kontrollere, hvilke oplysninger om dig selv, der er tilgængelige for andre. Med den nylige stigning i smartphone-apps kaster vi vores bevidsthed og ubevidst vores privatliv. I tråd med den fremherskende tendens downloader du konstant nye apps på din Android-smartphone. Men er du klar over, at denne øvelse kan være kilden til alvorlige problemer. Hvis apps downloades fra ukendte og ubekræftede kilder, er risikoen endnu højere. At lokke til at kunne downloade betalte apps uden omkostninger er uden tvivl uimodståelig. Faktum er, at Googles Android-smartphones er mere sårbare over for angreb fra hackere end Microsofts Windows-telefoner eller Apple iOS. I denne vejledning skal vi se på apps, der kan risikere din smarphons privatliv. Du kan også finde en liste over apps, der hjælper dig med at beskytte din håndholdte sikkerhed.


Android- og iOS-apps, der risikerer dit privatliv

Android & iOS-apps, der risikerer dit privatliv

Hvordan påvirkes Android?

En nylig og udtømmende rapport om apps fra Trend Micro afslører, at en ny malware kaldet Godless kan påvirke næsten 90% af alle Android-enheder. Denne malware stammer fra operativsystemet uden at brugeren ved det. Efterfølgende har hackere fuld kontrol over alle uønskede apps installeret i telefonen.

Trend Micro-rapporten advarer også om, at de potentielle gudløse carrier-apps er tilgængelige til download i den officielle Google Play Store.

En anden rapport, der er offentliggjort af antivirus-teamet i Symantecs Norton, påpeger, at næsten 50% af alle indiske brugere af smartphones giver udenforstående adgang til deres følsomme mobildata og telefonens kontakter til næsten enhver app. Det overraskende er, at 40% af sådanne telefonbrugere endda tillod adgang til deres telefons kamera. Rapporten siger også, at selvudgivelse hos de fleste brugere var hovedårsagen til sådanne spiraliserende risici.

Ifølge offentliggjorte statistikker er der over 48.000 apps tilgængelige for Android-enheder, og applikationen får tilladelse fra operativsystemet via mobiltelefonen. Disse tilladelser gør det muligt for applikationer at udføre adskillige aktiviteter såsom at starte telefonopkald, læse sms’er eller identificere en persons telefonplacering. Men apps kan også få adgang til personlige data til ulovlige formål.

Derudover kan ca. 5% af Android-apps bruges til at foretage opkald til et specificeret antal. Yderligere 2% af apps kan overføre en SMS til et premiumnummer, der er ukendt uden brugerinddragelse.

Selvom et betydeligt flertal af sådanne applikationer er udviklet med vidunderlige eller altruistiske intentioner, har der også været variationer. En app til bankfiskning kaldet Droid09 blev identificeret og elimineret fra Android Market.

Liste over apps, der forbedrer Android-privatlivets fred og sikkerhed

Du kan bruge følgende Android-apps, alle tilgængelige i Google Play Store, til at øge din smartphones sikkerhed.

 • ExpressVPN
 • Signal Privat Messenger
 • Sikker opkald
 • SSE – Universal Encryption App
 • Crypt4All Lite (AES) 
 • Orbot: Proxy med Tor 
 • AppLock 

IOS-vinklen

Ligesom Android, Apple’s iOS, er heller ikke immun mod sådanne trusler. I en nylig sag blev Apple tiltalt i en retssag, hvor sagsøgeren hævdede, at Pandora, Apples service til musik-streaming, og et par andre havde overført personlige oplysninger om brugere til bestemte annoncenetværk, og deres samtykke.

Det blev også nævnt i andragendet, at nogle Apple-apps bevidst sælger information til annoncenetværk, der inkluderer brugernes alder, placering, indkomst, køn, seksuel orientering, etnicitet og politiske synspunkter. Pandora har modtaget en stævning, når sonden skrider frem.

I den seneste tid blev 101 populære Android- og iOS-apps bragt under scanneren. Den overraskende opdagelse var, at 56 af disse faktisk overførte telefonens unikke enheds-ID til andre virksomheder uden brugerbevidsthed eller tilladelse. 47 apps afslørede telefonens placering, mens 5 udsendte køn, alder, som også andre personlige data. Det var kendt, at Android- og iOS-versioner af et videospil kaldet Paper Toss har overført telefonens ID-nummer til fem reklamevirksomheder.

Hvis disse telefoner vil gøre tingene på egen hånd, hvorfor ikke gøre ejeren til en kalkunsandwich!

Den nederste linje er, at flere personlige data sendes ud af iOS-apps end Android-apps. Dette er nu blevet en anledning til stor bekymring verden over, idet flere og flere data fortsætter med at lækkes i de forkerte hænder, hvilket resulterer i alarmerende stigning i cyberkriminalitet, især hacking.

Igen, hvis disse telefoner kan gøre det, hvorfor ikke vælge at vaske ejerens bil til dem! Hvad med at gøre noget, der faktisk er positivt for ejeren!?

iOS-beskyttelses- og sikkerhedsapps

 • Signal
 • Stille telefon
 • Wickr
 • Telegram
 • LastPass
 • Løgbrowser
 • 1Blocker

App tilladelser

Når en bruger downloader apps fra Play Store, viser sidstnævnte, hvad det handler om at få adgang til på brugerens telefon. Selvom dette ikke er en sikkerhedsrisiko i en kopibog, er det bestemt en bemærkelsesværdig privatlivsrisiko. Det giver appen adgang til data og hardware på telefonen, hvilket muligvis ikke er nødvendigt for det. Den eneste måde at forhindre dette på er at læse adgangslisten nøje. Derefter lukkes de uønskede ud, og download dem ikke. Funktionen Apptilladelser kan bruges til at kontrollere, om hver app har individuel adgang til telefonens kamera, mikrofon og kontaktliste.

Facebook-, Twitter- og sociale medier Privatlivsdilemma

På trods af Facebook’s indsats for bedre at beskytte brugernes privatliv er der bestemt et element af privatlivets risiko involveret, når du downloader den populære sociale app til din smartphone. Årsagen bag dette er, at Facebook konstant udfører test på sine brugere, mest uden deres viden. For eksempel bruger Facebook din placering, når de fremsætter venneforslag. Du kan ikke engang tilmelde dig Facebook ved hjælp af et imaginært navn. Hvis du forsøger at gøre det, beder Facebook dig om at angive et regerings-id!

Du kan undre dig over, hvorfor globale virksomheder som Facebook, Twitter eller Google kan bringe deres brugers privatliv i fare. Det hele kommer ned på penge. Ved at indsamle mere info om dig vil disse tjenester være i stand til at bombardere dig med brugermålrettede annoncer.

Mennesker, der frit og villigt deler private oplysninger som deres e-mail, telefonnummer, placering og endda socialsikkerhedsnummer er imidlertid den mest bekymrende tendens. Undersøgelser har vist, at folk vil videregive flere personlige oplysninger online, end de vil ansigt til ansigt.

Beskyttelsesforanstaltninger

Vi har for nylig offentliggjort en artikel, der omfattende dækker alle de forholdsregler, du kan tage for at beskytte din smartphones privatliv og sikkerhed. Med det stadigt voksende antal tredjeparts og uofficielle app-butikker, lokker nogle få smartphones, der har deres egne app-butikker, brugerne gennem rabatter og gratis apps. Husk, at enhver app, der downloades fra en ukendt kilde, og som ikke er inden for rammerne af den originale Google Play Store, er en potentiel risiko.

Dette skyldes, at disse butikker ikke verificerer sådanne apps ofte for problemer med privatlivets fred, sikkerhed og malware. Side-indlæsning af apps, derudover fra ethvert websted, er også en potentiel risiko, fordi man ikke har nogen idé om, om nogen har manipuleret med appens grundlæggende kode. Tilsvarende undgås rooting også bedst, fordi det tilsidesætter enhver sikkerhedsbegrænsning, der er indført af telefonens producent eller softwareudvikler. Vær forsigtig derude!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me