Fem overvågning af øjne – regeringerne er ude på at hente dine data

Det er et almindeligt kendt faktum nu, at regeringerne over hele verden ønsker at blive involveret i dine online aktiviteter. Onlineovervågning er voldsomt, og de føderale myndigheder er overhovedet ikke interesserede i brugernes privatliv. Hvert land har sit eget agentur eller program, der udfører overvågningen, og undertiden kan lande slå sig sammen om at overvåge og spionere aktiviteter til et helt nyt niveau. Det er skræmmende at tro, at noget som dette kan ske, og endnu skremmere at indse, at dette faktisk sker. Her vil vi diskutere spionageorganisationerne i 5 øjne, 9 øjne og 14 øjne. Dette er gensidige aftaler mellem regeringer i forskellige lande. Som en gennemsnitlig internetbruger er denne viden vigtig for dig, så du kan beskytte dine data mod deres snooping.


Hvad er Five Eyes Country List?

Hvad er landets fem øjne?

Hvad sker der med disse programmer?

Forskellige regeringer fra hele verden har samarbejdet for at mødes og gennemføre overvågning af deres borgere og dele disse data med andre regeringer i deres organisation. Dette hjælper dem med at indsamle intelligens fra hinanden og hjælper dem også med at undgå anti-spionage og lovgivning om privatlivets fred. Der er mange sådanne grupper af “øjne”, og kernen i dem ligger i fem lande, der er kendt som de fem øjne.

Det lyder forfærdeligt og mere af en konspirationsteori, men Five Eyes er meget reel. Det er en intelligensalliance og er åben for offentlig viden.

Liste over fem øjne lande

Disse fem lande har skabt Five Eyes-alliancen:

 • USA
 • UK
 • Canada
 • Australien
 • New Zealand

Five Eyes-aftalen blev tidligere kendt som UKUSA-aftalen. Denne aftale har eksisteret i flere årtier og går tilbage til den kolde krig. I 2010 blev den komplette tekst til aftalen offentliggjort af UK og USA. Det var et historisk træk og blev betegnet som det vigtigste dokument for den kolde krig.

Mens aftalen virkelig er gammel, praktiseres den stadig, og overvågningens fokus er skiftet fra fysisk til digitalt. Alle dine online aktiviteter overvåges af regeringen. Teksten til aftalen finder du her.

Ni øjne lande

Denne aftale inkluderer Five Eyes-landene og disse:

 • Danmark
 • Norge
 • Frankrig
 • Holland

Dette er de amter, der tiltrådte UKUSA-aftalen som tredjeparter. Mens de er målrettet af Five Eyes-landene for deres intelligens, får de fordele i bytte. Med hjælp fra Five Eyes-lande indsamler de oplysninger om deres egne borgere.

Fjorten øjne lande

Dette er landene i Nine Eyes-aftalen, plus:

 • Tyskland
 • Spanien
 • Sverige
 • Italien
 • Belgien

Disse 14 lande samarbejder om at holde fælles overvågning af deres egne borgere. De spionerer også mod de målrettede lande. Aftalen hjælper regeringerne med at unddrage deres egne lands privatlivslovgivning.

For eksempel, hvis den amerikanske regering ikke kan spionere på sine folk på grund af juridiske problemer, vil den lade et andet land spionere på sit folk og derefter indsamle data fra dem. Så teknisk set bryder de ikke nogen love.

Dette er virkelig en skræmmende situation. Selv hvis din regering siger, at de ikke spionerer på dig, kan de muligvis indsamle dine data gennem et andet lands spionageoperationer.

Hvordan kan du holde dig beskyttet?

At vide, at regeringerne over hele verden er ude for at hente dine data, kan være lidt nervøs. Den gode ting er, at der er måder at beskytte dine data mod at falde i de forkerte hænder.

En enkel måde at gøre det på er ved hjælp af en VPN. En VPN vil kryptere dine data, så regeringen ikke kan læse dem. Når du bruger en VPN, tunneles dine data gennem en sikker kanal. Plus, VPN’er er superenkle at bruge.

Denne teknik hjælper dig med at navigere rundt i internetudbyder og myndighedsovervågning, og dine data er beskyttet. Bortset fra at bruge VPN’er, er der nogle andre muligheder for at holde dine data sikre. Her er de mest populære indstillinger.

Krypter din kommunikation

For at undgå at blive overvåget, skal du sørge for, at al din kommunikation er krypteret, inklusive dine chat-apps. Der er masser af sikre messaging-apps, du kan bruge til det formål. For eksempel kan du bruge Signal til at sende beskeder til dine venner. Det er en gratis app, der giver dig mulighed for at sende og modtage krypterede meddelelser, der kun kan læses af dig og din ven.

En anden meget populær app, Whatsapp, er krypteret, men den holder nogle metadata. F.eks. Opbevares og gemmer informationen om den person, du sender beskeder til, af Facebook.

Dæk webcam

Der er flere hackingværktøjer, der kan holde øje med dig ved hjælp af kameraet på dine mobile enheder eller laptops. De kan også hacke mikrofonen på din enhed for at lytte til dine samtaler. En enkel metode til at beskytte dine oplysninger er at deaktivere mikrofonen og sætte et bånd på den bærbare webcam.

Opdater din software

Sørg for, at dine enheder er opdateret til deres nyeste versioner. Dette er en måde at undgå hackingforsøg på. Mobilenheder med forældet software er mere tilbøjelige til at blive kompromitteret. Virksomheder som Google og Apple fortsætter med at lancere regelmæssige opdateringer for at sikre, at alle de nylige fejl fjernes og huller er lappet.

Hvis din telefon ikke opdateres, vil den stadig have de gamle sårbarheder. Bortset fra at holde enheden opdateret, skal du også holde den låst og bruge en stærk adgangskode, der ikke let kan gættes.

Få ikke et smart TV (eller sikre det)

Smarte tv’er, der har stemmestyring, kan let overvåges eller endda hackes. Der har faktisk været tilfælde, hvor tv’et lyttede til samtalerne, selv efter at det var slukket. For at sikre, at dit smart TV ikke spionerer på dig, skal du deaktivere dets lyttefunktioner. Når du ikke ser det, skal du sørge for, at det er helt frakoblet. Den bedste måde at undgå overvågning fra et smart TV er imidlertid ved ikke at købe det overhovedet.

Fem øjne overvågning – konklusion

Mens regeringerne kan samarbejde for at spionere på din forbindelse, har du stadig en masse kontrol over dine data. Ved at tage nogle forholdsregler og bruge en VPN, kan du forblive i sikkerhed. Bare sørg for, at du ikke surfer på det ubeskyttede internet for meget. Enhver detalje, du sender via internettet, kan spores tilbage til dig, medmindre du bruger en VPN.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me