Mac App Store-apps fundet krænkende brugernes privatliv

Hvis du ejer en smartphone, er chancerne for, at du også bruger en eller flere apps, der er downloadet på enheden fra app store. Der er en app til alt hvad du kan forestille dig! Der er apps til opkald og blokering af opkald, til redigering af billeder, til oprettelse af fancy videoer, til blokering af malware og flere andre formål.


Mac App Store-apps fundet krænkende brugernes privatliv

Mac App Store-apps fundet krænkende brugernes privatliv

De fleste er gratis

De fleste apps er gratis. Grunden til, at et så stort antal mennesker ikke tøver med at bruge dem, da de gør det lettere og mere praktisk at bruge deres enheder. Der er også betalte apps for dem, der ønsker premium-tjenester.

Der er imidlertid også en stor ulempe ved installation af enhver tilgængelig app. De fleste apps kræver forskellige former for tilladelser, før de installeres på en enhed.

Disse inkluderer adgang til dine kontakter, til andre apps på enheden og til opkald og beskeder. Da disse apps ofte er nyttige, og folk normalt ikke lægger meget vægt på deres sikkerhed, leveres de krævede oplysninger let.

Tillid er blevet skubbet til side

De indsamlede data bruges ofte til uetiske anvendelser uden brugernes viden. Nogle apps fungerer specifikt som spyware, hvor hovedformålet er at snuppe brugerne og deres online aktiviteter.

Da det ikke er muligt for app-butikken at holde styr på hver eneste app, der uploades på platformen, er det op til brugerne at være mere forsigtige, når de leverer deres oplysninger til tredjepart.

Ny trussel i Mac Store

Apple har for nylig gjort det obligatorisk for alle iOS-appudviklere at have en klar privatlivspolitik, der afslører, hvordan de indsamler, bruger og deler forbrugerdata. De, der ikke kan afsløre, hvordan de bruger brugerdata, bliver bedt om at trække deres apps ned fra butikken.

Midt i dette har det vist sig, at et par andre apps i Mac OS-butikken er i strid med Apples privatlivspolitik.

Nogle af disse apps bruges til at beskytte sikkerheden og privatlivet for de enheder, de er installeret på. Men det har vist sig, at disse apps i stedet for at yde nogen beskyttelse krænker brugernes privatliv.

Tilsyneladende synes dette at være en tendens blandt Mac OS-apps. Flere Mac OS-apps søger adgang til brugerens hjemmekatalog under påskud af at rydde cachen og yde beskyttelse af personlige oplysninger.

For nylig har det vist sig, at en række af sådanne apps sporer brugernes browseraktivitet og andre personlige oplysninger snarere end at yde beskyttelse. 

Apps, der bryder med fortrolighed

Apps fra udvikleren Trend Micro, Inc. er blandt dem, der har skabt en anelse opstemning for nylig. Apps fra denne udvikler inkluderer Dr. Unarchiver, Dr. Cleaner, blandt andre.

Brugere har fundet, at disse apps i Mac App Store samler og uploader brugerens browserhistorie fra Google Chrome, Safari og Firefox til deres egne servere.

Apps indsamler også data om andre apps, der er installeret på systemet. I det øjeblik appen lanceres, opretter den en zip-mappe, hvor de indsamlede data gemmes og derefter uploades til serverne på Trend Micro Inc.

I tilfælde af Unarchiver app, når zip-filen ekstraheres, tilbydes brugere en mulighed for “Quick Clean Junk Files”.

I det øjeblik brugere vælger “Scan” -indstillingen og starter en åben dialog, får appen adgang til brugerens hjemmekatalog, som appen kræver for at indsamle datafilerne fra browsere. Når den først har fået adgang til hjemmekatalogen, fortsætter appen med at indsamle personlige data og uploade dem til deres servere.

Dr. Unarchiver er en meget populær app i Mac-appbutikken, der er placeret på 12. plads. Dette er dog et kritisk privatlivsproblem, og brugerne forventer, at Apple trækker Trend Micro Inc-apps ned fra butikken. Dette er ikke første gang noget af denne slags dukker op. Tidligere blev Facebook tvunget til at fjerne den berygtede Onavo Protect-app fra App Store.

Tidligere har både iOS- og Mac-appbutikker haft adskillige apps, der krænkede brugernes privatliv. Den, der bruger sådanne tredjepartsapps, skal være opmærksom på, at i det øjeblik en fildialog åbnes af den app, får den adgang til hjemmekataloget.

Dette indebærer også at få adgang til de fleste af de private oplysninger på systemet, herunder browsningshistorik, e-mails, iMessage-samtaler med mere. Selvom Apple forsøger at forbedre situationen med macOS Mojave, bør processen med at gennemgå apps være strengere. 

Hvordan man er sikker

Bortset fra at være forsigtig med, hvilke apps du deler dine personlige data med, er det meget vigtigt at bruge et virtuelt privat netværk eller en proxyserver. Dette gør dig anonym på nettet og holder alle dine data private og sikre.

Uanset om du bruger tredjepartsapplikationer eller regelmæssigt har brug for at dele følsomme data (som betalingsoplysninger) over internettet, er det den bedste måde at forblive sikker på mod disse typer trusler, der svæver rundt om at bruge en sikkerhedsløsning som en VPN på din Mac.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me